Sfaturi despre panourile solare

Sfaturi despre panourile solare

Decizia de a monta un sistem solar trebuie să fie clară înainte de a opta pentru tipul de punct termic, pentru aceasta sunt suficiente câteva informaţii de bază. Motivul acestei necesităţi constă în configurarea ulterioară a puntului termic, spre exemplu pentru sistemul cu panouri solare şi aport la încălzire piesa centrală a punctului termic este puferul de 1000 l cu boiler imersat la care se leagă centralele termice, automatizarea care dirijează funcţionarea punctului termic fiind în acest caz automatizarea sistemului solar.

Sistemele cu panouri solare pentru producerea apei calde cu rezervor pe acoperiş: din punctul meu de vedere sunt un dezastru de concepţie tehnică  motivul principal şi singur al existenţei lor fiind preţul mic. În primul rând se pot utiliza doar când temperatura exterioară este constant pozitivă (iarna sub nici o formă) şi în al doilea rând ele încălzesc direct apă rece care urmează să devină apă caldă. Tot calacrul din apă se depune pe serpentinele sistemului instanatneu şi aproape imposibil de înlăturat. Durata de viaţă în cazul unei utilizări normale este de 2-3 ani după câte am văzut.

Sistemele solare cu tuburi vidate,bune în principiu dar fără aport de calitate în care să justifice surplusul de costuri.Evident dacă surafata de dispunere a panourilor solare este limitată merită luate în considerare dar dacă beneficiarul are la dispoziţiei un întreg acoperiş discuţia nu îşi are sensul. Partea neplăcută este că pe piaţă sunt produse din această categorie cu producător incert.

Sistemele cu încălzire indirectă,cu boiler bivalent în punctul termic. De regulă pot funcţiona cam 80% din an relativ independente de temperatura exterioară buna lor funcţionare depinzând în principal de gradul de insolaţie.

Comentariile sunt închise.