Sfaturi realizare încălzire în pardoseală

Sfaturi realizare încălzire în pardoseală

Optim este că surprafaţa încălzirii în pardoseala să fie peste 60 mp.

Solicitaţi neapărat sistem complet cu referinţă la sistemul de monitorizare a temperaturii în încăperi, kit de gestionare a temperaturii şi distribuitor cu debitmetre. Fără aceste componente sau cu produse de calitate slabă dvs ca beneficiar puteţi avea impresia la predarea lucrării că e OK dar în maxim un an de funcţionare veţi avea motive de regret . Sistemul REHAU este sursa de inspiraţie a tuturor celorlalţi furnizori de sisteme de încălzire în pardoseala de pe piaţa soluţiile copiate nefiind întotdeauna satisfăcătoare.

Experienţa instalatorului în astfel de lucrări este esenţială! Majoritatea rebuturilor sunt datorate unor greşeli elementare din partea instalatorului( umflarea şi desprinderea pavimentului,neuniformităţi mari de temperatura pe sectoerele aceleiaşi reţele,nefuncţionarea unor reţele,aport termic mai mic decât necesarul,etc.). Diferenţa  de cost între o instalaţie bună şi una rebut este minimă  maxim 2 euro/mp însemnând probabil diferenţa de manopera (cu toate că este mai probabil că un instalator necalificat să ceară aceeaşi manoperă ca şi unul experimentat).

Încălzirea în pardoseala este extraordinară din toate punctele de vedere,funcţional conferă confort incredibil şi foarte economic rezolvând la nivel înalt de satisfacţie toate cerinţele confortului într-o incintă:circulaţia aerului este minimă,soluţia în sine blocând curenţii de aer într-o incintă şi nu ridică praful.

Uniformizarea distribuţiei termice în incinta atât pe orizontală cât şi pe verticală. La celelate sisteme de încălzire diferenţa de temperatură între cel mai de sus punct al camerei şi pardoseala este de 7-12 grade des întâlnit fiind cazul în care la nivelul tavanului este temperatura de 32-36 grade şi la podea 20-22 grade pentru a asigura confort mediu de 24 grade C. La pardoseala încălzită diferenţa între nivalul 0 cm şi 250 cm este de maxim 3 gr C.

Consum mic de combustibil pentru atingerea gradului de confort, la spaţiile cu înălţime peste 3 m fiind practic singurul sistem valid de încălzire. Într-un spaţiu înalt efectul este că în primii 3 m de la podea va fi temperatura optimă cerută iar peste această înălţime aportul termic al instalaţiei de încălzire în pardoseala scade semnificativ.

Lasă loc la upgrade,sistemul de încălzire în pardoseala este compatibil cu orice tip de punct termic,cazan pe lemne,centrală pe gaz şi este cu siguranţă singurul sistem absolut compatibil cu utilizarea panourilor solare cu aport la încălzire sau a pompelor de căldură.

Cu toate acestea există limitări severe pentru  utilizarea acestui sistem:

  • Nu se poate folosi în spaţii cu pardoseala insufiicent liberă sau se foloseşte  în combinaţie cu radiatoare. Dacă de exemplu într-o încăpere existe mobilier sau obiecte ocupând peste 40 % din surafata pardoselii (o baie este un bun exemplu,de regulă cam 50 % din suprafaţa este disponibil încălzirii în pardoseală) sunt necesare obligatoriu corpuri statice suplimentare (calorifere).
  • Nu se pot folosi pavimente fără conductivitate termică bună. Sunt bune  pavimntele de piatră,plăcile ceramice,mocheta trafic,parchet laminat subţire sau parchet din lemn stratificat cu avizul producătorului pentru utilizarea la încălzire în pardoseală.
  • Pentru suprafeţe totale de încălzire în pardoseala mai mici de 40 mp nu este o bună idee,costul pe metru pătrat fiind prea mare deja.
  • Încălzirea în pardoseala ridică nivelul podelei cu 8-10 cm fiind inclusă şi izolaţia cu polistiren aici. Pentru o cameră iniţială cu înălţime de 2,4 m acest fapt chiar pune o problemă mare.
  • În zonele cu pardoseala radiantă  nu se pot da găuri în şapă. Pare o problemă evident ridicolă dar experienţa îşi spune cuvântul aici.
  • În final costul total al instalaţiei este cu siguranţă mai mare  uneori şi cu 50% decât cu alte soluţii de calitate satisfăcătoare. Comparaţia de preţ cu instalaţiile cu PEX-al chinezesc şi radiatoare fabricate pe vapor nu se pune.

Radiatoarele şi distribuţia de apă menajeră

Sunt necesare şi radiatoare,minim cele din baie pentru uscat prosoape. Necesitatea radiatoarelor apare după o evaluare termică a necesarului de căldură pe fiecare încăpere. Instalaţia de distribuţie a agentului termic la radiatoare este în paralel cu cea de încălzire în pardoseala şi tot cu materiale REHAU (Rautitan).

După caz recomand montarea capetelor termostatabile la toate radiatoarele cu excepţia celor din băi.

O soluţie de luat în calcul este o instalaţie de încălzire numai cu radiatoare  şi distribuţie REHAU,soluţie care fără a face nici un rabat la buna funcţionare şi fiabilitate ,mai eftina ca investiţie, nu oferă avantajele încălzirii în pardoseală.

Distribuţia de apă menajeră este tot cu REHAU (Rautitan ) şi îndeplineşte condiţiile necesare bunei funcţionări ,sanitare,debit,protecţie importiva depunderilor etc.

Comentariile sunt închise.